Barcelona

Heerlijk 3 dagen naar Barcelona geweest. Met het vliegtuig van Ryanair vanaf Eindhoven naar Barcelona Girona.  Aangezien de hele route met het openbaar vervoer gedaan hebben was de reis behoorlijk lang.  Om 9 uur vertrokken in Pijnacker met bus 121 naar Delft.  Vanaf Delft de Intercity naar Eindhoven. Eindhoven centraal naar vliegveld met bus 401 en daarna het vliegtuig in voor een krappe 2 uur vliegen. Na aankomst in Barcelona Girona weer de bus in voor nog 100 km naar Estacion Nord,  het grote busstation in Barcelona Noord. De metro stopt daar ook.  Een 10 rittenkaart voor de Metro gekocht (7 Euro) en daarna verder met de Metro waar we na een keer overstappen Metro station Paral Lel bereiken.  Vanaf het Metrostation is het nog 2 minuten lopen naar het RCN Hostel waar wij gaan verblijven. Rond een uur of 6 bereiken we het Hostel en worden we ontvangen door een paar vriendelijke Catalanen.
Onze kamer is op de 6e verdieping en ziet er prima uit. Eigen douche en toilet en lekkere harde matrassen. Ook zijn er 4 pc’s beschikbaar. Ideaal dus voor de eventuele bloggers.

sagrada-familia
Aangezien we maar drie dagen hebben gaan we gelijk de stad in. Gelijk naar de Ramblas natuurlijk. Deze marktstraat loopt van het Placa de Cataluna naar de haven en staat vol met kraampjes, mime spelers enzovoort. Vooral de groente/vis/vleesmarkt La Boqueria is fantastisch. Vol met hammen,  groente , vis, vlees (waaronder veel pens) een  prachtig gezicht.
De tweede dag is het miezerig weer. Na een bescheiden ontbijt in het Hostel. Boterhammen met Jam. Besluiten we de Montjuich op te wandelen richting het Olympisch Stadion. Dit blijkt dichterbij dan verwacht. Na een half uurtje klimmen lopen we langs het Gaudi museum en zijn vlakbij het stadion. Je mag het stadion in zonder te betalen. Verassend, want in Nederland betaal je voor het parkeren al 5 euro per uur. Een prachtig stadion waar momenteel Espagnol,  de tweede voetbalclub in de Primera Division van Barcelona, zijn thuiswedstrijden speelt. Een verweldigende ervaring deze olympische accomodatie. We staan an de rand van de baan waar Ellen van Langen in 1992 de Russin uroutdinova klopte in de eindsprind van de 800 meter. Een heerlikjk gevoel. Ook het zwembad is nog gewoon in gebruik en we drinken koffie in de kantine van het zwembad. Een cappucino kost in Spanje overigens 1 euro, waarom deze hier meer dan 2 euro kost is mij een raadsel.
De afdaling doen we met de metro. Deze metrolijn is speciaal aangelegd voor de Olympische spelen in 1992. 1 Halte van de Montjuich omlaag naar station Paral Lel. En andersom natuurlijk.
De derde dag nemen we voor 20 Euro per persoon de panoramabus. Je kunt dan heel Barcelona doorkruisen langs alle wetenswaardigheden. Uitstappen wanneer je wilt en gewoon weer opstappen op een volgende bus. Met een koptelefoontje kan geluisterd worden naar een dame die in 8 verschillende talen wetenswaardigheden verteld. Niet in het Nederlands, maar het Engels is ook goed te volgen. We stappen uit bij de Sagrada Familia. Deze prachtige kerk van Gaudi wordt al jaren gerestaureerd en ziet er overweldigend uit. De restauratie zal nog vele jaren gaan duren. In een koffietentje in de buurt nemen we de zoveelste Chocolate con Churros.  Een heerlijke dikke chocolademelk waar je de Churros gefrituurde geribbelde deegstengel) in kunt dopen.  Heerlijk. Volgende stop, Camp Nou. Wat opvalt is dat de rijen voor de bus begin april ook al behoorlijk lang zijn. Na 3 kwartier rijden bereiken we Camp Nou. Het wemelt er al van de dronken  Duitsers want die avond staat de 8ste finale van de Champions Leage op het pogramma.  Barcelona tegen Bayern Munchen. We bezoeken het stadion en het museum. Het is enorm allemaal. Met zijn meer dan 100000 leden (socios) is Barcelona natuurlijk niet zomaar een voetbalclub maar een levensstijl.

Jongtjes worden na geboorte gelijk lid van Barcelona. Vooral Johan Cruyf is nog veel zichtbaar in het Museum.  Van Louis van Gaal en Frenk Rijkaart zie ik tot mijn verbazing niet meer zoveel. Kaartjes voor het stadion zijn te krijgen van 60 tot ongeveer 200 Euro.  Aangezien er zo’n 100000 in het stadion kunnen levert een thuiswedstrijd een flinke recette op.
’s Avonds kijken we in het Hostel samen met Catalanen naar de wedstrijd. Wat een feest. Het Bayern van aanvoerder van Bommel wordt met 4-0 weggespeeld en de stemming onder de catalanen is opperbest.  En voor ons als Nederlanders is Barcelona natuurlijk de favouriet.
Het zit er al weer bijna op. Om 3 uur ’s nachts vertrekt de bus van Estacion Nord naar Girona. Aangezien de metro tot 24.00 uur rijdt besluiten we te gaan wandelen. We vertrekken om 02.00 uur, en de bar in het Hostel zit nog stampvol.  Ook op straat is het nog gezellig druk en overal worden blikjes bier verkocht. Na een half uurtje lopen , langs de Arc de Triomf,  bereiken we Estacion Nord al. Om  3 uur vertrekt de bus richting Girona.  De aanwezige Duitsers in de bus zijn erg rustig……
In de boekhandel op het vliegveld scoor ik nog de Spaanse versie van de Vliegeraar en om half 7 gaan we weer de lucht in. Jammer dat we al weer terug gaan want we hebben nog veel te zien.  Maar dat maken we volgende keer wel goed.

Foto’s