Rondje prachtig Nederland

Zondag 16 augustus vertrokken wij met z’n 4tjes voor een rondje Nederland op de fiets. Was het in eerste instantie het plan een rondje ijsselmeer te doen, werd dit uiteindelijk een rondje Enkhuizen. Over de afsluitdijk zou een totale afstand van zo’n 500 km worden. En dat is te veel van het goede in 5 dagen op een gewone fiets. Nu dus zo’n 350 km in totaal. Niet te veel bagage mee (we overnachten bij particulieren), een goede weersvoorspelling en allemaal 4 bar in de bandjes gaan wij op weg.

DSC03461

De eerste stop is gepland in Purmerend waar wij zullen overnachten bij Joke en Nico, vrienden van ons. De wind is ons gunstig gezind. In een lekker tempo rijden wij door het prachtige Zuid-Holland. Via Uithoorn bereiken we uiteindelijk Amsterdam.

DSC03471

Het lukt mij wederom niet om door Amsterdam te komen zonder te verdwalen. Maar we bereiken het pontje over het Ij. De laatste 20km gelukkig ook wind in de rug. Na zo’n 5 uur fietsen arriveren wij bij het Bed and Breakfast van Joke en Nico in Purmerend. De eerste 90km zitten er op. 

Maandag staat etappe 2 op het programma. Met als grote uitdaging de dijk van Enkhuizen naar Lelystad.  30 km lang, dus hopen maar op gunstige wind. Was Zuid-Holland mooi, Noord-Holland is nog veel mooier. We rijden door een aantal idyllische dorpjes als Oosthuizen, Schardam, Schellinkhout, en nog veel meer. Helaas is het laaste stuk van de dijk richting Enkhuizen afgesloten waardoor we nog een flink stuk om moeten rijden. Om ons voor te bereiden op de dijk richting Lelystad slaan we ons kamp op in Enkhuizen. De lunch wordt ingeslagen bij ‘Deen’. Daarna zijn we klaar voor de overtocht. Het eerste deel gaat lekker, met de dames op kop rijden we met een tempo van rond de 28. Veel te hard voor mij, maar ik hou mijn mond maar. De laatste 5 km echter draait de dijk en krijgen we een felle wind tegen. Het licht gaat uit, maar we zijn toch bijna in Lelystad…

In Lelystad gaan we op zoek naar ons overnachtadres. Dit adres hebben wij gevonden via www.fietsvrienden.nl. Voor 7 euro per jaar kun je daar lid van worden. Bij particulieren kan voor 18,50 per persoon, inclusief ontbijt, overnacht worden. Bij Lelystad station worden we opgehaald door Marian (het adres is moeilijk te vinden). Zij woont alleen en heeft 2 slaapkamers over. Omdat het al 5 uur is besluiten we de volgende morgen BataviaStad te bezoeken. De meisjes moeten natuurlijk wel op koopjesjacht….. Vandaag 90 km gereden.

DSC03498

Dag 3 vertrekken wij na een heerlijk ontbijt richting het wildpark in Lelystad.  Bataviastad gaat pas om 10 uur open, dus we hebben tijd zat. Het wildpark ligt vlak buiten Lelystad. We maken een paar mooie foto’s in het wildpark en rijden richting Bataviastad. Leuke pandjes aan het water in Lelystad..

 DSC03506

Na het bezoek aan Bataviastad, gelukkig zijn het niet alleen kledingzaken, gaan wij op weg richting bestemming Harderwijk. Het plan was via Elburg naar Harderwijk te rijden. We gaan echter toch maar rechtstreeks om vandaag een makkie te hebben. Na 2 dagen van 90km hebben we dat wel verdiend.  Verassend genoeg is Harderwijk slechts 20 km van Lelystad. In Harderwijk overnachten we bij Anja en Marco, www.Lekkerontbijt.nl. De gehele benedenverdieping is voor gasten ingericht. Na een Harderwijkse shoarma kruipen we moe maar voldaan vroeg onder de wol. (Deze dag was toch goed voor 60km totaal….)

Dag vier vertrekken we na een heerlijk ontbijt richting volgende bestemming Noorden. Vandaag is het gedaan met de gunstige wind. Bijna de gehele weg hebben wij de wind op de neus. Maar de prachtige route maakt veel goed. Vooral het stuk tussen Lage Vuursche en Breukelen is prachtig. Wat is Nederland toch een mooi land. Na ongeveer 70 km arriveren we in Noorden. We slaan ons kamp op in het voormalige Rabobankgebouw. Inmiddels is dit omgetoverd tot een prachtige Bed and Breakfast aan de Nieuwkoopse plassen. Zelfs de enorme kluis is nog in het gebouw aanwezig. www.2b-bnb.nl

DSC03549

De laatste dag weer richting huis. Nog zo’n 50 km te gaan. We rijden eerst nog langs het Zuideinde in Nieuwkoop om wat kennissen te bezoeken. Daarna via het Meijepad richting de watertoren in de Meije. Het is bloedheet, dus onverwacht wordt het laatste stuk nog zwaar. Het waait hard, maar na in totaal 360 km arriveren we weer thuis. Een leuke ervaring rijker en natuurlijk een paar goede fietsbenen.l Het overachten bij een Bed en Breakfast is een aanrader. Je hoeft nauwelijks bagage mee te nemen op de fiets, en een ontbijtje hoort er ook bij. En dat voor nog geen 20Euro per persoon. Verder kun je altijd je fiets kwijt. Probeer dat in een hotel maar eens.

Aanbevolen artikelen