Cheddar

Omdat ik een groot liefhebber van een Whopper bij Burger King of een Big Mac bij Mc Donalds ben, eet ik regelmatig Cheddar kaas. Voor wie het niet weet,  dit is de geel-oranje gekleurde kaas die onder een hamburger ligt.

whopper

Wat voor soort kaas is dit nu eigenlijk.  Ik was in de veronderstelling dat deze kaas te vergelijken is met een dikker gemaakte gekleurde smeerkaas,  zoals wij die van Goudkuipje kennen.  Maar niets is minder waar.  Het is wel degelijk een ‘echte’  gerijpte kaas van koemelk van origine uit Engeland en is de meest geproduceerde kaar ter wereld. Al sinds de 12e eeuw wordt deze kaas gemaakt. Door het laten stremmen van koemelk, snijden en rijpen ( tot 15 maanden  ) ontstaat de kaas.  Cheddar staat voor de stap waar de verwarmde wrongel in kubussen gesneden wordt om de wei te laten weglopen.

cheddar

De geeloranje kleur van de kaas ontstaat door de toevoeging van een kleurstof uit de Orleaanboom. Een natuurlijke kleurstod dus ! Zo zie je maar dat een Whopper helemaal niet zo ongezond is. Natuurlijke kaas, groente, vlees, brood. Bijna de gehele schijf van vijf.

Aanbevolen artikelen