Blankenberge 2011

Vakantie Blankenberge

September 2011

Zondag 4 september trokken wij met de fietsen achterop de auto richting Blankenberge. Gelegen aan de Belgische kust op slechts een aantal kilometer van de Nederlandse grens. Grote plaatsen in de buurt zijn Brugge, Oostende en Knokke.

Ons appartement is gelegen aan het strand. Even schrikken als wij door Michel, de verhuurder, worden binnengelaten. Er hangt een zware lucht, alsof er een maand of drie niet meer gelucht is. Maar goed, na betaling van de borg nemen wij afscheid van Michel, vrouw en zoon. Snel maar een geurkaars aanschaffen.

IMG_3252

Het uitzicht vanuit het appartement is prachtig:

IMG_3269

Blankenberge lijkt een beetje vergane glorie. Er staat vrij veel te koop en veel winkelpanden staan leeg. Opvallend is ook dat de gemiddelde leeftijd van de vakantiegangers hoog is. Maar wij worden natuurlijk ook al een dagje ouder.

Cullinair gaan wij zeker aan onze trekken komen. Om de hoek kunnen we vers brood halen en er is daar tevens een enorme slagerij gevestigd. Een visboer is wat verder weg. Vreemd eigenlijk dat hier aan de kust meer slagerijen dan visboeren te vinden zijn. Dat is in Scheveningen wel anders…

Na een matige nachtrust gaan we gelijk maar op weg met de fiets. Er staat hier alle dagen een enorme wind, dus daar gaan wij niet aan ontkomen. Helaas alleen vandaag starten wij met de storm in de rug. IMG_3254

Na een uurtje peddelen belanden we in een prachtig dorpje, St Anna ter Muiden. We doen daar maar een koffie met pannenkoeken bij de prachtige boerderij. Wij zitten buiten in het zonnetje, maar binnen zijn de gasten uitgebreid aan mosselpannetjes aan het genieten.

IMG_3266

Als na een half uurtje de inwendige mens weer helemaal versterkt is beginnen we aan de terugweg, storm tegen….  Sluis, nog maar 1 kilometer verder gelezen besluiten we later nog een te bezoeken. Nu we toch in de buurt zijn maar een kijken waar dat 3 sterren restaurant van Sergio Herman nu eigenlijk te vinden is.

Het wordt een barre terugtocht. Na een dikke anderhalf uur in de wind boren ( vrij naar Maarten Ducrot ) belanden we weer in Blankenberge.

IMG_3274

Een dag later nemen we de trein naar Brugge. Het is helaas de hele dag druilerig weer, dus niet echt van het bezoek genoten.

IMG_3279

Een prachtige stad, maar het loopt niet fijn met een paraplu.  We gaan dan ook al weer vroeg terug en besluiten ons te verwennen met een flinke WestVlaamse biefstuk.

Op woensdag wordt de jaarlijkse (kwart) triathlon in Knooke georganiseerd. De start is in het Nederlandse Sluis, waar het zwemonderdeel ( 1km) afgewerkt wordt. Daarna 45 km op de fiets richting Knokke, en vanuit Knokke de afsluitende 10 km lopen in 2 lussen van 10 km.

De wind is moordend die dag. Bij de mannen is het favouriet Bart Aernouts die de wedstrijd in 1 uur 53 wint.Sofie Goos bij de dames.

IMG_3327

Wij moeten dan nog door de storm heen terugfietsen. Maar het went snel. Grootste obstakel nu is een parcourswachtster die haar taak wel erg serieus neemt. Na een half uur kunnen wij eindelijk het parcours oversteken.

Donderdag een tweede poging om in Sluis te geraken. Dit lukt nu beter met de auto.  Alhoewel, Sluis is een druk stadje ( of dorp ? ).  Er is zelfs een soort Bocqueria ( zoals aan de Ramblas in Barcelona ). Hier is vooral een prachtige vishandel aanwezig.  Zou Sergio hier zijn vis vandaan halen ?

IMG_3336

Na een leuke wandeling door het plaatsje hebben wij het 3 sterrenrestaurant echter niet gevonden. De Garmin biedt uitkomst.  Het restaurant blijkt goed verstopt aan een pleintje. Aan de buitenkant blijkt aan niets dat hier een van de slechts twee 3 sterren Restaurants in Nederland gevestigd is. Het gaat in restaurant Oud Sluis duidelijk om het eten.

IMG_3350

Een dag later zijn de benen helemaal hersteld en halen we bij de plaatselijke VVV een fietsroute op. De Gentele route zal ons door het vlaamse platteland voeren. 33 km, dus dat moet te doen zijn.

IMG_3360

Natuurlijk staat er weer een keiharde wind. Ik begrijp nu waarom er nooit een Spanjaard de Driedaagse van De-Panne Kokseide zal winnen. Je moet daar wel een meester in het waaierrijden zijn.

Gelukkig hebben wij het eerste deel van de route de meeste tegenwind, en vanaf onze tussenstop in Meetkerke bij het Mortierken. Wel jammer dat er pas na 14:00 lunchgerechten geserveerd worden….. Het laatste deel alleen nog maar wind in de rug,  een makkie dus.

De benen worden beter dus besluiten we zondag de stoute schoenen aan te trekken en op de fiets naar Oostende te vertrekken. Dat is even slikken, ruim 20 km storm tegen. Maar de benen zijn goed, en we bereiken zonder problemen een buitenwijk van Oostende waar zowaar een wielerkoers bezig is. De categorie van 35-45 is juist bezig en de mannen flitsen voor de wind op enorme verzetten voorbij.

IMG_3369

De latere winnaar rijdt hier links.

 

 

 

 

 

 

 

Na wat omzwervingen, ook in Oostende is zoals in de rest van de kuststreek veel opgebroken,  bereiken we het centrum van Oostende. Na een korte stop weer terug en uiteindelijk staan er precies 50km op de teller bij terugkomst.

 

Na deze prestatie maar een rustdag genomen. Gevuld met het verorberen van plaatselijke heerlijkheden, zoals de Diksmuidse Boterkoeken en heerlijke broodcake.  Er blijft hier in de buurt blijkbaar veel brood over want de Belgen hier zijn meesters in het maken van broodcake.

Overigens doet een van de panden aan de boulevard in Blankenberge mee aan het VRT programma ‘Mijn restaurant !’ .

Vervolgens staat een tripje met de kusttram op het programma. Deze tram rijdt tussen De-Panne en Knokke en bestrijkt dus een flink stuk van de kuststreek. Wij doen een retourtje Oostende. Dit is ongeveer 3 kwartier trammen ( enkele reis..). De heenreis loopt op rolletjes. We wandelen nog een uurtje tussen de bejaarden in Oostende en nemen het trammetje terug. En zie, ook in Belgie kunnen ze er wat van. De RET wordt hier zowaar nog overtroffen. Na een kwartiertje rijden meldt de machinist dat wij blijven staan in verband met een ongeluk verder op de lijn. Wellicht worden er bussen ingezet. Jammer alleen dat niet gemeld wordt dat er een bus aankomt. Hierdoor wordt de bus gevuld met mensen uit de tram die achter ons staat. IMG_3419 Wanneer wij uiteindelijk allemaal de tram uit zijn rijdt hij plotseling weg……

Na een uurtje vertraging en zonder enige mededeling van de machinist bereiken we Blankenberge weer.

 

 

 

 

Het is al weer de laatste dag. Ik krijg een berichtje van Michel dat hij rond een uur 6 bij ons zal zijn op de sleutel weer op te halen.  Da’s mooi, want dan hebben wij nog de hele dag om naar Brugge te gaan.  Te fiets, want het is prachtig weer.

Na een paar kilometer komen we er achter dat we de kaart vergeten zijn. Eigenlijk zijn we gewoon alles vergeten, want de bidons liggen ook nog in het appartement.  Dat wordt lastig, maar we slagen er uiteindelijk wel in Brugge te bereiken. En in het zonnetje ziet het er allemaal veel mooier uit. Het is even slikken als we op het plein 10 euro voor twee kopjes koffie moeten afrekenen. Maar het is natuurlijk wel op een topstek.

IMG_3425

Voor de terugweg nog maar even een kaart gekocht. Als we terugkomen staan de volgende huurders al te wachten. Franstalig. Michel is er nog niet.  Om half 7 arriveert hij en kunnen wij onze borg weer incasseren en worden de Fransen het muffe appartement binnengelaten. En wij gaan weer op huus aan.